Enervat la culme, Patriarhul Daniel rupe tăcerea: „Să vină lumea la biserică, nu la club”

5013

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, pare că a fost forţat să iasă în public, după ce opinia publică s-a revoltat că, până acum, niciun reprezentant al Bisericii nu a făcut o slujbă în faţa clubului unde zeci de mii de oameni au venit, în ultimele zile, să se roage pentru sufletele celor morţi în groznicul incendiu.

Şeful Bisericii a ajuns la înmormântarea femeii de serviciu care a murit în incendiu şi a lăsat orfani cinci copii. Patriarhul nu şi-a putut stăpâni nervii când a fost întrebat de către jurnalişti de ce abia acum se apropie de familiile îndoliate.

Nu mai judecăm. Am spus să nu mai judecăm pe nimeni, numai ne rugăm. Dacă vin preoţii, de ce vin preoţii. Dacă nu vin preoţii, de ce nu vin. Asta e atitudinea ostilă faţă de biserică! Nu învăţaţi dumneavoastră Biserica ce rol are ea. Învăţaţi mai bine credinţa ortodoxă! Nu vrem să se considere că facem spectacol. Nu vrem să ne laudăm, dar la fiecare am dat o anumită suma… Sa vină lumea la biserică, nu la club. Acolo au murit, dar noi ne rugam în biserică”, a declarat Patriarhul.

Cu câteva ore înainte, purtătorul de cuvânt al BOR transmitea că preoţii nu au avut invitaţie să vină să slujească şi că, de principiu, duhovnicii nu participă la manisfestaţii de stradă.

În faţa clubului au fost participanţi la acel miting. Dacă unul dintre cei prezenţi acolo ar fi mers 50 de metri la prima biseriă, un preot ar fi venit şi acolo. Acolo nu putea să vină un preot neinvitat. Biserica se duce la enoriaşii care suferă, nu la manifestaţia de stradă. Preoţii au fost alături de familiile celor care erau în suferinţă, a spus Părintele Constantin Stoica la România TV.

Loading...
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a ţinut o predică lângă sicriul femeii de serviciu, unde plângeau cei cinci fii ai ei.
Să fim alături de cei care sunt îndureraţi. Adesea, golul din sufletul celor rămaşi este mai mare decât groapa sau mormântul în care sunt depuşi decedaţii. Cel mai de preţ lucru acum este, pe lângă rugăciune pentru cel decedat, şi consolarea celor rămaşi în doliu. Noi, de aceea, am venit aici, pentru a ne ruga pentru odihna sufletului roabei lui Dumnezeu Maria, mamă a cinci copii şi văduvă. Câtă durere este în familia aceasta când cinci copii au rămas fără tată şi fără mamă. Noi ne rugăm şi pentru ca aceşti copii, care au rămas singuri, să se întărerască sufleteşte şi să îi ajutăm a spus Patriarhul Daniel în timpul slujbei.
Există însă în continuare reacţii din partea preoţilor care vorbesc despre o vină a tinerilor care merg în cluburi şi, consideră preoţii, se expun la pericole. Iată explicaţia halucinantă a unui preot din Buzău.
Am lăcrimat şi am oftat deoarece eu, ca preot ortodox, n-am făcut mai mult decât trebuia ca să nu se întâmple această scenă apocaliptică: să cadă foc de sus peste aceşti tineri plini de viaţă. Ca preot, trebuia ca, împreună cu alţi slujitori ai Bisericii, să-i convingem, tot timpul, pe aceşti tineri, cât şi pe alţii ca ei, că nu au ce căuta în astfel de locuri întunecoase, insalubre, lipsite de lumina credinţei în viaţa veşnică”, a scris pe Facebook, Mihail Milea, preot și președinte al Fundației pentru Copii “Sfântul Sava” din Buzău.
Preotul comentează şi despre muzica pe care trebuie să o asculte tinerii, lăsând să se înţeleagă că ar trebui să se îndepărteze de rock.
Locul tinerilor este în mijlocul naturii lui Dumnezeu care ne ocroteşte de tot ce este rău. Să-i învăţăm pe tineri să iubească lumina zilei, să danseze în aer liber şi să asculte melodii frumoase, aducătoare de linişte şi de bucurie interioară. Ca preot sunt alături de toţi aceşti tineri plecaţi dintre noi. Eu nu-i judec pentru sfârşitul lor. Îi compătimesc, puteau fi copiii mei, rudele mele.
Marţi, în sfârşit, trei preoți  au ţinut o slujbă în fața clubului Colectiv unde zeci de tineri și-au pierdut viața. Erau preoţi de la cimitire.

Suntem de la administraţia cimitirilelor din Bucureşti. S-au ţinut slujbe de pomenire în biserici, încă de sâmbătă pentru sufletele celor morţi. Astăzi, mulţi dintre cei care au murit, au fost înmormântaţi şi am venit să facem această pomenire şi la locul acestui accident. Suntem trimişi de la Arhiepiscopie şi nu putem să luăm decizia aceasta singuri, a spus un preot, la locul tragediei.

Un alt preot a arătat că el are chiar și prieteni care au căzut victime tragediei de la Colectiv.

Fiecare dintre noi a venit aici să se roage. Am şi doi prieteni, unul care a murit, altul care este în spital. Nu am fost trimişi oficial aici, fiecare vine de bună voie. Nu e vorba despre o invitaţie. Noi am hotărât să venim astăzi. Eu am venit de unul singur de sâmbătă, dar s-au ţinut slube în biserici, a arătat preotul.

Sursa articolului: reteauadestiri.ro
Loading...