Dragnea este în stare de șoc. Cine sunt judecătorii care îi vor decide soarta

257

Dragnea a aflat cine vor sunt judecători care îi vor decide soarta, iar dacă completul administrează probe pe 19 decembrie, va rămâne și în 2019 și va da verdictul final.

Apelul în procesul în care liderul PSD Liviu Dragnea a primit 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare la fond a fost repartizat aleatoriu de programul informatic ECRIS al Instanţei Supreme (ICCJ) la completul de 5 judecători (C5) P2 format din judecătoarele: Tatiana Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa şi Simona Enceanu.

Potrivit hotărârii Secţiei pentru judecători a CSM, conduse de facto de judecătoarea Lia Savonea, joi, ICCJ a tras la sorţi cele 3 C5-uri care vor funcţiona doar până la sfârşitul anului 2018, a re-repartizat dosarele pe completuri şi a dat noi termene.

Astfel, dacă procesul lui Dragnea fusese iniţial amânat pentru data de 14 ianuarie 2019, acum a primit termen pe 19 decembrie 2018. Surse judiciare au explicat G4media că, dacă, la termenul din 19 decembrie, completul administrează probe, va rămâne şi în 2019 şi va da verdictul final, potrivit principiului stabilităţii şi continuităţii recomandat de CEDO.

Prin urmare, dacă pe 19 decembrie, C5-ul format din judecătoarele Rog, Mera, Rus, Enceanu şi Popa audiază un inculpat sau un martor, se consideră că au administrat probe şi rămân pe dosar şi la anul când vor da sentinţa finală.

Cine sunt judecătoarele din complet

Luciana Mera şi Tatiana Rog sunt considerate două profesioniste, însă ”cam formaliste”. ”Sunt foarte stricte, pentru ele totul trebuie să fie cleştar şi obişnuiesc să întorcă dosarul pe toate feţele”, au explicat surse din preajma celor două judecătoare, care au dorit să îşi păstreze anonimatul. (Continuarea, mai jos …)

Loading...

Recent, Rog şi Mera au anulat toate probele făcute de DNA cu SRI în dosarul lui Marian Fişcuci, primul patron Tel Drum şi prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea.

În dosarul lui Liviu Dragnea (procesul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman) nu sunt însă probe obţinute de DNA cu SRI, adică interceptări sau filaje. A spus-o chiar judecătorul Ștefan Pistol, cel care a dorit să îl achite pe Liviu Dragnea la fond.

Judecătoarea Simona Enceanu a făcut parte din C5-ul care a condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la 6 ani de detenţie efectivă.

Rodica Aida Popa a fost vicepreşedinte al ICCJ şi şefa structurii de securitate a Instanţei Supreme, adică şefa judecătorilor care emit mandate de siguranţă naţională (MSN) pentru SRI. A fost vicepreşedinte al Curţii de Apel Bucureşti (CAB) pe vremea când această instanţă era condusă de judecătorul Dan Lupaşcu, fost membru CSM şi actualul avocat al fostului ministru de Interne, Gabiel Oprea.

Pe 4 septembrie, judecătoarea Popa a trimis dosarul în care fostul vicepremier Gabi Oprea este acuzat de uciderea din culpă a poliţistului motociclist Bogdan Gigină la Judecatoria Sectorului 1. În motivare, ea a explicat şi că nu există un raport direct între exercitarea atribuţiilor de serviciu ale lui Gabriel Oprea şi fapta de ucidere din culpă. Vezi aici.

Judecătoarea Alexandra Iuliana Rus este considerată în sistemul de justiţie ca fiind în sfera de influenţă a judecătoarei Lia Savonea, noua şefă a CSM, fost preşedinte al CAB. Unul dintre naşii de cununie al judecătoarei Rus este Alina Ghica, vicepreşedinte al CAB şi magistratul care a suspendat C5-urile de la ICCJ compuse după a doua tragere la sorţi pentru acest an, din 9 noiembrie. Soţul judecătoarei Rus este, de asemenea, magistrat la Secţia penală a ICCJ. El a fost anchetat de Inspecţia judiciară, dar ”achitat” de Secţia de judecători a CSM şi apoi trimis la ICCJ.

Loading...