Cum vor suedezii sa faca „pace” cu luptătorii ISIS . Se vor feri astfel de atentate…?

292

Planurile șocante ale unui consiliu din Suedia privind reintegrarea foştilor luptători ISIS reîntorși din Siria și Irak

consiliul-din-comitatul-lund-suedia-are-ni-te-propuneri-neobi-nuite-de-reintegrare-a-simpatizan-ilor-isis-reintor-i-din-sira-i-irak_931301

Un consiliu suedez dorește să le ofere luptătorilor ISIS întorși din Siria și Irak, permise de conducere finanțate din bugetul local și ajutoare de locuință, la schimb cu promisiunea că nu vor comite acte teroriste. Un articol despre această incredibilă inițiativă a fost publicat în ediția electronică a grupului Express.

În jur de 140 de simpatizanți ISIS suedezi s-au întors în țară după ce au luptat o perioadă în cadrul unor organizații teroriste din Siria și Irak. Autoritățile din comitatul Lund, situat în sudul Suediei, se gândesc acum să le ofere acestor dezertori jihadiști stimulente pentru a se reintegra în societate. Beneficiile discutate includ ajutoare pentru locuință, ajutor în reintegrarea pe piața muncii și permise de conducere gratuite.

loading...

Coordonatorul municipal împotriva extremismului violent al comitatului Lund, Anna Sjostrand, a spus că regiunea ei se va ocupa de radicalii care se întorc din zonele controlate de Statul Islamic, în același mod în care s-ar ocupa de infractorii care vor să se reintegreze în societate. Domnişoara Sjostrand a spus: ”Când subiectul a fost pus în discuție, ne-am gândit: Cum o să ne ocupăm de asta? Dar am realizat destul de repede că ar trebui să ne purtăm cu oamenii care dezertează din ISIS, în același mod cum procedăm în cazul celor care părăsesc găștile de infractori”.

Această abordare a fost susținută și de către un raport al coordonatorului național împotriva extremismului violent. Autorul raportului, Christoffer Carlsson, a spus că persoanele care doresc să părăsească mediile extremiste au adeseori nevoie de sprijin ca să o facă. Domnul Carlsson a mai declarat: ”Este o întrebare socială, economică și materială directă. Trebuie să fii capabil să te reintegrezi pe piața muncii, va trebui probabil să ai un carnet de șofer, să fi cu plata datoriilor la zi și să ai un acoperiș deasupra capului. Atunci când oamenii părăsesc un grup, ei vor să-l părăsească pentru ceva, și dacă nu au resurse s-ar putea să le fie greu să o facă”.

Domnul Carlsson a mai spus că e foarte posibil ca ei să nu poată părăsi organizațiile extremiste dacă nu obțin sprijin. Acesta a mai adăugat că fără sprijin, ei ar putea să încerce să se reintegreze, dar să eșueze, și neavând nimic care să-i motiveze, vor fi tentați să se întoarcă la organizația pe care au părăsit-o. Și alte consilii din Suedia au dezbătut ulterior, dacă ar trebui să urmeze aceeași abordare privind reintegrarea luptătorilor jihadişti.

Dincolo de abordarea general acceptată în întreaga lume, și anume că nu se negociază cu teroriștii, se pune fireasca întrebare, nu echivalează acest lucru cu o taxă mascată de protecție? Dacă acest lucru ar fi acceptat, s-ar crea un precedent periculos, pentru că ținta tuturor grupurilor teroriste este aceea de a instala în rândul populației frica, iar aceasta odată instalată, va transforma respectiva comunitate în victima unui șantaj permanent. Oare acest lucru se dorește?

loading...