„Cu căpățâna de porc, la colindat prin sat”! Cele mai ciudate traditii in Ajun de Revelion

1091

Pe lângă tradițiile pe care le respectăm aproape toți în noaptea dintre ani, precum acela de a purta lenjerie roșie – pentru a avea noroc, de a avea bani în buzunar – pentru bunăstare sau de a mânca pește – ca să ne strecurăm ușor prin viață, avem și câteva tradiții… trăsnite.

Spre exemplu, în câteva sate din Giurgiu (la Gogoșari, Putineiu, Vieru sau Stănești), dar și în unele din Oltenia, de parcă n-ar fi suficient că-l tăiem ca să facem fripturi, sarmale, cârnați sau piftii, porcul Vasilică merge și la colindat. Doar capul lui, ce-i drept.

Căpățâna e pusă pe o tavă, e împodobită cu panglici colorate și așezată pe un pat de flori, iar flăcăii o poartă prin sat, cântând din toți rărunchii. Obiceiul se numește „colindul cu Vasîlca”, iar tinerii îl practică pentru ca noul an să fie îmbelșugat.

Fetele, cu ochii în stele

Loading...

În Țara Chioarului, în noaptea Anului Nou, fetele nemăritate ies în ogradă și numără nouă stele. Dacă cea de-a noua este mai stralucitoare, înseamnă că ursitul va fi frumos și voinic. Apoi, tânăra o roagă pe stea să-i aducă, mai repede, ursitul.

Tot la miezul nopții, în alte zone, fetele iau de pe masă colacul copt care se ține pe masă de sărbători, și-l pun pe vârful capului, se așeaza pe tăietor și așteaptă să audă un sunet. Din ce parte îl aud, într-acolo le e mirele.

Nu da cuțite în dar că ai ghinion

Dacă te duci în vizită e bine să știi că aduc noroc și se oferă, în dar, pahare de cristal, șaluri, mănuși, veioze, tablouri, blănuri, cărți, bijuterii din aur sau argint sau parfumuri cu mirosuri dulci. Dar aduce ghnion și ție și gazdei, dacă faci cadou: cuțite, călimară, valiză, creioane, cuie, pile de unghii, curele, fulare, umbrele, batiste, ace de cravată, ace de păr sau parfumuri cu mirosuri de violete, perle negre, farfurii sau papuci.

Loading...