Concluzii ALARMANTE ale expertilor! In Sira s-a folosit GAZ SARIN

1112

O misiune de experti in arme chimice a estimat, intr-un raport dat publicitatii luni, ca s-ar putea ca persoane din Siria sa fi fost expuse la gaz sarin sau la ”o substanta similara”, relateaza marti AFP, citata de Agerpres.

Raportul misiunii in Siria a Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a fost transmis Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) pe 29 decembrie.

Echipa OIAC a anchetat 11 incidente ”semnalate de catre Republica Araba Siriana si care se refera la folosirea de produse chimice toxice”. Documentul nu precizeaza nici locurile, nici circumstantele incidentelor.

”S-ar putea ca persoanele afectate sa fi fost expuse la o oarecare substanta iritanta nepersistenta”, dar anchetatorii ”nu au gasit dovezi care sa clarifice mai mult natura specifica a expunerii sau a sursei”.

Intr-un caz, se precizeaza in raport, ”analiza catorva esantioane sanguine indica faptul ca persoanele au fost expuse la un moment dat la gaz sarin sau la o substanta similara sarinului”.

OIAC estimeaza prin urmare ca ”este necesara o alta ancheta” pentru a face lumina in legatura cu aceste incidente.

Facand bilantul programului de eliminare a armelor chimice siriene, OIAC arata ca 99,6% din arsenalul declarat de catre Damasc a fost distrus.

In privinta infrastructurilor de producere a acestor arme (in subteran sau la suprafata), anchetatorii OIAC si ai ONU ”au verificat distrugerea a 11 din cele 12 instalatii” ramase, indica raportul, care se refera la perioada 24 noiembrie-21 decembrie.

Loading...

OIAC se declara luna trecuta ”profund preocupata” in legatura cu utilizarea continua de arme chimice in Siria. Organizatia confirma pe 6 noiembrie ca gazul mustar a fost utilizat in august si gazul de clor in martie, fara sa fie desemnati vinovatii.

Dupa o amenintare cu arma chimica in apropiere de Damasc in august 2013, Siria a acceptat sa declare si sa-si predea arsenalul chimic in cadrul unui acord supervizat de catre OIAC.

GAZUL SARIN 

Gazul sarin reprezintă una dintre cele mai periculoase substanţe toxice, interzisă de aproape toate structurile de securitate, atât naţionale cât şi internaţionale, şi inclusă în prima clasă a armelor de distrugere în masă.

Ca efect biologic, gazul sarin funcţionează ca agent inhibitor al enzimelor din sistemul nervos şi poate provoca moartea unui adult în câteva minute, în cazul în care doza la care a fost supus individul este destul de mare.

În funcţie de modalitatea prin care este expusă, o persoană poate manifesta reacţii în câteva minute prin expunere la gaz şi până la 18 ore în cazul expunerii la forma lichidă.

La nivel neurologic acesta acţionează prin suprastimularea continuă a muşchilor şi glandelor care în cele din urmă cedează, nemaiputând să susţină funcţia respiratorie a organismului.

Substanţa este extrem de volatilă şi poate trece prin îmbrăcăminte putând fi absorbită prin piele. Sarinul este incolor şi inodor şi se poate răspândi rapid prin evaporare, poate contamina apa sau mâncarea, organismul uman putând fi expus şi pe această cale la substanţa toxică.

Loading...