Centrala termica pe gaz si pe peleti. Avantaje si dezavantaje

706

Alegerea unei centrale este o decizie foarte importanta si fara indoiala, sunt foarte multi factori de care trebuie sa tinem cont. Pe piata exista foarte multe tipuri de centrale, insa primul lucru asupra caruia trebuie sa ne hotaram este tipul de combustibil pe care il dorim. Astfel, desi fara doar si poate, ca in orice situatie, este un avantaj faptul ca putem alege dintr-o paleta mai larga, acest lucru ne pune putin in dificultate. Avem de ales intre centralele termice electrice, centralele pe gaz, centralele pe lemne, pe peleti sau pe brichete de paie, acestea fiind cele mai folosite. Pe langa acestea mai sunt centralele termice pe combustibil lichid.

Centrala termica pe gaz. Avantaje si dezavantaje

Inainte sa te hotarasti asupra unui tip de centrala, este necesar sa te documentezi corespuzator si sa vezi care sunt avantajele si dezavatanjele fiecaruia. Asadar, in randurile de mai jos prezentam, succint, care sunt avantajele si dezavantajele centralei termice pe gaz:

Avantaje: 

  • este usor de folosit
  • se preteaza la toate tipurile de instalatii de incalzire
  • instalatia este simpla si nu necesita prea multe elemente de racord
  • pretul gazului este avanajos
  • are un randament crescut
  • ofera un confort termic ridicat.

Dezavantaje:

Loading...
  • montajul se poate face doar de catre firme specializate
  • costuri relativ mari.

Centrale termice Immergas – beneficiind de design italian, orice centrala termica Immergas este foarte bine cotata datorita fiabilitatii performantei si eficientei dovedite in timp.

Centrale termice pe gaz Motan – produse in Romania, centralele termice pe gaz Motan se remarca prin calitatea deosebita si pretul extrem de avantajos. Acestea reprezentand unele dintre cele viabile solutii de incalzire a locuintelor din tara noastra.

Incalzirea cu centrala pe peleti.

Ce sunt peletii

Inainte sa discutam despre avantajele, dezavantajele, dar si costurile incalzirii cu centrala pe peleti, haideti sa vedem ce sunt acesti peleti. Sunt produsi in general din rumegus si deseuri lemnoase, tocate si deshidratate. Au o putere mai mare decat a lemnului obisnuit, iar cenusa rezultata este un excelent ingrasamant natural.

Avantaje

Avantajele principale sunt, fara doar si poate, ca incalzirea cu centrala pe peleti este varianta ecologica si mai ieftina a incalzirii cu centrala pe gaz. Pe langa aceasta, peletii ard cu foarte putine emisii de fum si noxe, iar asa cum am spus si mai sus, cenusa rezultata din ardere este un ingrasamant natural foarte bun. Incalzirea cu centrala pe peleti reprezinta o solutie foarte buna pentru zonele unde nu sunt gaze, iar peletii pot sa inlocuiasca fara nicio problema lemnele, acestia putand fi folositi de asemenea si in centrala de bloc, de cartier sau pentru instalatii industriale.

 Dezavantaje

Desi odata pusa in functiune, centrala pe peleti este mult mai avantajoasa din punct de vedere financiar, la inceput, investitia este mai mare si poate depasi de pana la 2 sau 3 ori costul unei centrale pe gaz sau lemne. Pe langa centrala pe peleti, trebuie achizitionate si echipamentele aferente, precum motor, pompe, snec, supape de siguranta s.a.m.d). La toate acestea se mai adauga si faptul ca atunci cand instalezi o centrala pe peleti, trebuie sa montezi neaparat si un cos de fum. Sigur ca toate acestea necesita un spatiu destul de mare, atat pentru montarea propriu zisa a centralei si a echipamentelor, cat si pentru depozitarea peletilor.

Costuri

O tona de peleti costa aproximativ 800 lei, iar o centrala pe baza de peleti consuma incepand cu 3 tone pe an, in functie de suprafata care necesita sa fie incalzita.

Loading...