Ce efecte NEBANUITE are COAJA CARTOFILOR

756

Cartofii au o „fata” mai putin cunoscuta, pe care oamenii de stiinta au descoperit-o abia in ultimele decenii, de cand sunt studiati nu ca alimente, ci ca medicament. 77% din compozitia cartofului este apa, restul vitamine, ca B1, B2, B3 si B6. Cartofii contin o cantitate de vitamina C de patru ori mai mare decat merele sau perele, dar si fier, potasiu si magneziu.

Din punct de vedere terapeutic, cea mai importanta zona a cartofului este chiar coaja, adica partea care, de obicei, se arunca. Ea are culori de la brun pana la rosu, galben sau chiar violet inchis. Coaja cartofilor contine pigmenti (flavonoide) cu actiune antioxidanta si antitumorala, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compusi fenolici cu efect de reglaj asupra activitatii cardiace. Geneticianul american Roy Navarre, de la „Agricultural Research Service”, un centru de cercetare specializat, intre altele, in detectarea principiilor active din plante, a descoperit nu mai putin de 60 de substante terapeutic active in coaja cartofilor.

Ne putem bucura de beneficiile terapeutice ale acestei legume doar daca o consumam in anumite moduri, scrie Agerpres.

loading...

Tratamentul cu suc de cartofi scade presiunea arteriala, previne puseurile de hipertensiune si are efecte benefice in tratarea gastritei si a ulcerului gastric. Sucul de cartof se obtine din folosirea cartofului cu tot cu coaja dupa indepartarea pamantul, a impuritatilor si a partilor inverzite (culoarea verde a cojii indica un nivel ridicat de toxicitate) consumat imediat pentru a evita oxidarea. Se pot folosi in combinatie suc mere sau de morcov, pentru un gust mai bun.

Decoctul de coji se obtine prin fierberea acestora 10 minute, intr-o cana de apa, care apoi se filtreaza. Preparatul rezultat se consuma pe stomacul gol, avand efecte antireumatice, antitumorale, antiinflamatoare, remineralizante. Cojile ramase dupa decoctie se aplica, sub forma de cataplasma calda, pe articulatiile afectate de reumatism, pe eczeme, pe ranile care se cicatrizeaza greu.

Pentru cataplasma cu coji de cartofi se poate folosi si coaja de culoare verde a cartofilor, care apare de obicei la tuberculii, care au crescut la suprafata pamantului, si care folosita extern are efect antiviral, antibacterian, combat ciupercile parazite si insectele. In alimentatie, aceasta parte verde a cartofului este foarte toxica continand asa-numitii glico-alcaloizi, substante cu efecte nocive asupra sistemului nervos si endocrin al omului. Provoaca deranjamente intestinale, voma, dureri abdominale si de cap, probleme circulatorii sau respiratorii.

loading...