Când un copil își iartă părintele și nu invers, înseamnă că…

837

E doar în papucii din cauciuc, are un tricou amărât pe el și o pereche de pantaloni care par ai altcuiva. E netuns și neîngrijit și umblă prin colbul drumului unui sat uitat de lume. Mătușile lui au chemat televiziunea, în încercarea de a-i face dreptate acestui copil care are doar nouă ani. Mama lui a plecat. Cum ? Uite-așa. L-a lăsat lu’ tac-su, să se spele cu el pe cap. Taică-su l-a gonit noaptea din casă, așa cum era, în papuci și-n tricou, când afară erau doar 14 grade, scrie miriam-followme.ro.

boy

Copilul s-a dus să se adăpostească pe la surorile tatălui său, mai ales că nu e prima oară când i se întâmplă asta de când maică-sa a plecat de acasă nu se știe unde. Mătușile sunt și elesătule de dădăcit copilul altora și nici ele nu au palate sau fripturi prin frigider, plus că au plozii lor și familiile lor, iar o gură în plus la masă… nu prea le pică bine. Așa că au sunat la televiziune, că dacă tot nu obțin mare lucru, măcar să-i măscărească public pe fratele alcoolic și violent și pe cumnata lor cea dispărută.

Loading...

Copilul e frumos și respectuos, stă timid pe canapeaua din platoul de filmare. E cam murdar și netuns și privindu-l mă face să-mi amintesc cum îmi duceam băieții la frizerie și cum seara, când erau mici, le făceam duș, îi spălam pe dinți și îi sărutam înainte de culcare. Când erau bolnavi îi luam în patul meu ca să pun mâna pe ei, să simt dacă le crește febra. Acum mă întreb prostește cum de un părinte, o mamă sau un tată, își poate părăsi sau arunca propriul copil în stradă ? Este apelat telefonic tatăl. Răspunde detașat ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Da, știe că fii-su este la București, îl vede la televizor. Și ce ? Care e problema ? El e supărat că l-a părăsit nevasta și da, nu are vreme de copil și da, l-a dat noaptea afară, pentru că fii-su l-a enervat. Cu ce va enervat, ce a făcut? îl întreabă moderatoarea emisiunii. “L-am trimis să-mi aducă o țigare de la un vecin și el a scăpat-o pe jos, într-o baltă”, răspunde acest ”părinte”, după care își cere scuze că nu mai poate sta la telefon de vorbă, pentru că i se arde mâncarea pe care tocmai și-o pregătește. Moderatoarea îl întreabă ce anume își face de mâncare. Pulpe de pui cu cartofi, spune el. Atunci vine o altă întrebare , și anume, dacă el, tatăl, știe că fiul lui a primit de mâncare acolo, la televiziune. Că era nemâncat de două zile, copilul lui ?

Tatăl răspunde scurt că n-au decât să o caute și să o întrebe pe ma-sa copilului său despre ce a mâncat sau nu băiețelul lor. Că aste e treabă de femeie și nu-l privește pe el. În prim plan, pe ecranul televizorului, văd ochii obosiți și triști ai acestui copil, căruia două entități i-au dat viață și apoi l-au aruncat ca pe o pereche de papuci rupți. Entitățile astea nu sunt nici oameni, nici păsări, nici animale, nici nimic. Respiră același aer cu mine și pentru asta, consider că mă jefuiesc. Îmi fură aerul, soarele, lumina, vântul și ploaia. Entitățile astea ocupă o suprafață de pământ și beau din apa oamenilor, păsărilor și animalelor care-și grijesc puii. Nu, nu e loc pentru noi toți sub soare, dar aș găsi pentru ăști, niscaiva locuri prin beciuri. La finalul emisiunii, moderatoarea îi spune băiețelului că nu trebuie să fie supărat pe părinții lui, pentru că atâta pot ei. Copilul răspunde cu seninătate că nu e supărat și că-i iubește. Își roagă tatăl să-l ierte pentru că i-a udat țigarea, și-și roagă mama, să vină acasă. Când un copil își iartă părintele și nu invers, înseamnă că… vă rog să continuați voi.

sursa miriam-followme.ro

Loading...