Bătălia deceniului pe piaţa de energie , LOVEŞTE DIRECT TOTI ROMANII !

466

O reglementare adoptată acum doi ani, care va avea efecte la 1 ianuarie 2018, poate arunca în aer toată piaţa de electricitate. Toţi cei 8 milioane de consumatori casnici de energie electrică din România s-ar putea trezi în postura de a avea un nou furnizor de energie electrică, fără ca măcar să ceară acest lucru. Perdanţii ar putea fi unul sau mai mulţi dintre actualii furnizori de energie electrică tradiţionali, Electrica, Enel, E.On şi CEZ iar marele câştigător care se întrevede încă de pe acum este grupul RCS&RDS. Totul depinde de cum va înţelege Autoritatea de Reglementare în Energie să aplice legislaţia.

ANRE: Românii afectaţi de pene de curent vor primi despăgubiri de la distribuitori

În iulie 2014, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), emitea ordinul 35/2014, pentru desemnarea furnizorilor de ultimă instanţă.  Articolul 1 al Ordinului spune aşa: “Până la implementarea unui mecanism de selecţie pe criterii concurenţiale a furnizorilor de ultimă instanţă şi desemnarea acestora pe baza acestui mecanism, dar nu mai târziu de data eliminării complete a tarifelor reglementate, se desemnează în calitate de furnizori de ultimă instanţă următorii titulari de licenţă de furnizare a energiei electrice: S.C. F.F.E.E. ELECTRICA FURNIZARE – S.A.; S.C. ENEL ENERGIE MUNTENIA – S.A.; S.C. ENEL ENERGIE – S.A.;S.C. E.ON ENERGIE ROMÂNIA – S.A.; S.C. CEZ VÂNZARE – S.A”,SCRIE ECONOMICA.NET.

Cele cinci firme sunt operatorii concesionari ai reţelelor de distribuţie a energiei electrice din cele opt zone de distribuţie din România (trei la Electrica, trei la Enel, şi câte una la C EZ şi E.On) dar sunt şi firmele care furnizează energie electrică, în regim reglementat de stat, tuturor celor 8,6 milioane de gospodării din România, în propriile zone de distribuţie.  Adică firmele cu care cele 8,6 milioane de locuinţe au contracte în baza cărora primesc energie electrică.

loading...

În momentul de faţă, piaţa de energie electrică este în curs de liberalizare. Marea majoritate a clienţilor casnici plăteşte energie la tarif reglementat de stat (40% din consum la un cost reglementat de ANRE, energie produsă de Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, şi 60% de pe piaţa liberă-aşa numită Componentă de Piaţă Concurenţială, dar aprobată tot de ANRE), la care se adaugă tarifele seriviciilor de sistem, transport, distribuţie şi furnizare. Potrivit calendarului de liberalizare, la data de 1 ianuarie 2018, piaţa va fi 100% liberă.

Furnizorii de ultimă instanţă (FUI) sunt cei care vor continua să livreze energie electrică gospodăriilor care, la 1 ianuarie 2018, nu şi-vor fi schimbat furnizorul de energie electrică. Acest lucru este posibil şi acum-fiecare client casnic poate decide să schimbe furnizorul de energie, dacă primeşte un preţ mai mic decât cel reglementat de stat, iar ofertele nu au întîrziat să apară.  În practică însă, numărul lor este destul de mic (circa 10.000 la începutul acestui an), şi este de presupus că, la  data de 1 ianuarie 2018, marea majoritate a clienţilor casnici nu vor fi făcut această schimbare.

Potrivit ordinului ANRE, toţi cei care, la 1 ianuarie 2018, nu şi vor fi schimbat furnizorul, va trebui să fie preluaţi de un FUI, însă nu neapărat cel care le furnizează acum energia, ci un altul desemnat “pe criterii concurenţiale”. Ceea ce înseamnă, teoretic, că actualii furnizori tradiţionali şi ar putea pierde toţi clienţii, dacă va veni un alt furnizor, care să îndeplinească cerinţele legale pentru a fi FUI, dar care va oferi clienţilor un preţ mai bun la energia electrică.

Totul este la mâna ANRE, instuţia cara va trebui să reglementeze cine şi în baza căror criterii va furniza energie electrică milioanelor de români, începând cu 1 ianuarie 2018. Evident, cei patru mari de acum (Electrica, CEZ, E.On şi Enel) nu vor dori să-şi piardă clienţii, iar noii actori intraţi pe piaţă vor dori să le ia clienţii.

“Energia electrică este un serviciu universal. Dacă vom dori să rămână aşa, va trebui să avem şi FUI după 1 ianuarie 2018. Există şi ideea de a face licitaţie pentru a stabili viitorii FUI, avem mai multe idei şi discuţii”, ne-a declarat un oficial al ANRE, care a solicitat anonimatul.

 

loading...