Anunț de ultimă oră făcut de Ministerul de Finanțe, Eugen Teodorovici. Ce se va întâmpla cu pilonul II de pensii

180

Teodorovici, reacție la scandalul Pilonului II de pensii: ”Se face o analiză pe toate posibilele scenarii, ceea ce va ieși cu siguranță va fi atractiv pentru cei ce contribuie”, a spus ministrul de Finanțe, marți, la Parlament.

 

Întrebat dacă afirmația premierului Dăncilă potrivit căreia analiza la Pilonul II se face la Ministerul Muncii, nu la Ministerul de Finanțe, Teodorovici a replicat: “Se lucrează la Ministerul Muncii, împreună cu alte ministere, Finanțe și alte instituții implicate, cei de la ASF și nu numai”

”Se face o analiză, o discuție pe toate posibilele scenarii. Ceea ce va ieși din această discuție, cu siguranță va fi atractiv pentru cei ce contribuie. E prematur să discutăm înainte sau să facem fel de fel de scenarii, se face o analiză. Rugămintea mea este să stăm, să analizăm și discutăm atunci când Guvernul are un concept clar, îl prezintă în mod public, cu toți acotorii implicați. Nu are nimeni nicio intenție de a face ceva pe ascuns, de a face o surpiză neplăcută cuiva”, a spus ministrul.

loading...

 

Eugen Teodorovoci a precizat că ”acest Guvern, în mod sigur, categoric și fără echivoc nu face decât să acționeze în sau pentru binele românilor, că e pensie, că e salariu, că este orice vreți dumneavoastră”.

Întrebat dacă se va suspenda virarea contribuțiilor, el a preicizat că este o anlaiză pe toate posibilele scenariile, astfel încât să se găsească un mecanism atractiv pentru cei care contribuie.

”Este prematur să vorbim înainte sau să facem tot felul de scenarii. În primul rând, să avem mai multe instrumente din care să alegem și acele instrumente să ofere un randament cât mai ridicat, astfel încât, atunci când ieșim la pensie, să avem cât mai mulți bani. Au fost ani de zile sau perioade când s-au tăiat din veniturile românilor, inclusiv cu efecte negative asupra acestui fond de pensii. Transferul contribuțiilor a dus la o reducere a deficitului pe zona de fonduri de pensii, undeva,  anul acesta între 7 și 8 miliarde de lei, de la sume de chiar 18 miliarde de lei, în anii trecuți”, a mai afirmat Teodorovici.

Preşedintele PSD respinge categoric ideea ca pilonul II de pensii să fie naţionalizat sau modificat în vreun fel anume. Liviu Dragnea susţine că “în programul de guvernare nu există această prevedere”, dar a confirmat existenţa documentului publicat de Guvern. Liviu Dragnea a catalogat informaţiile apărute în presă drept “mincinoase”.

Informaţia a apărut într-un document publicat de Guvern, în care suspendarea pilonului II de pensii este prevăzută ca prioritate legislativă, începând cu 1 iulie. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că a fost “o sugestie a Comisiei de prognoză”, în timp ce preşedintele Comisiei de prognoză susţine că a fost “o eroare materială”.

În momentul de față, din CAS-ul pentru Pilonul I, adică sistemul de pensii administrat de stat, se direcționează automat 3,7 la sută către Pilotul II.

loading...