Ai câteva kilograme în plus? TREBUIE SA STII ASTA !

502

Studiul controversat publicat de Jurnalul Asociaţiilor Americane de Sănătate şi care susţinea că obezitatea uşoară poate creşte durata vieţii a primit în aceste zile o replică usturătoare.

Cercetătorii de la Universitatea Carolina de Sud au analizat rezultatele a 240 de studii efectuate pe 4 continente, pe 10 milioane de persoane, timp de un deceniu, şi au concluzionat că riscul de deces prematur creşte proporţional cu excesul de kilograme.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acest risc este prezent la circa 1,9 miliarde de persoane, ceea ce reprezintă mai mult de o treime din populaţia planetei. Dintre ei, 95 de milioane sunt copii care trăiesc mai ales în zonele mai puţin dezvoltate.

De menţionat că studiul gigantic a analizat situaţia unor subiecţi care nu au fumat niciodată, nu au avut boli cronice și erau încă în viață după 5 ani de la începerea cercetării. La finalul acesteia, aproximativ 400.000 dintre ei decedaseră. Excesul de greutate si obezitatea au fost puse în legătură directă cu bolile cardiace coronariene, accidentul vascular cerebral si mortalitatea cauzată de boli respiratorii, şi indirect cu probabilitatea decesului în urma unor forme de cancer.

Loading...

Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că decesele premature ar putea fi eliminate dacă se revine la o greutate sanatoasa în 20% din situaţii în America de Nord, o şesime în Australia și Noua Zeelandă, la una din 20 de persoane din Asia de Est şi la una din 7 persoane din Europa. Proporţia variază în funcţie de cantitatea de grăsime abdominală, fumat şi tipul dietei, care duc sau nu la acumularea mai accentuată de colesterol.

Decizia de reducere a colesterolului rău este aşadar vitală, însă trebuie evitate câteva greşeli. De pildă, nu este suficientă eliminarea grăsimilor, trebuie redusă şi cantitatea zaharurilor, deoarece acestea favorizează amplificarea colesterolului rău. Totodată, trebuie renunţat la alcool şi la băuturile îndulcite, care ridică nivelul glucidelor. De asemenea, nu este suficientă reducerea colesterolului rău, trebuie crescut cel bun, cu ajutorul alimentelor bogate în omega 3 şi al seminţelor şi al cerealelor.

Grăsimile alimentare nu trebuie înlăturate total! Trebuie evitate doar cele saturate, din carne, şi grăsiumile trans, din margarine, deci medicii recomandă uleiul de măsline presat la rece, sau uleiul de nuci. Nu în ultimul rând, mişcarea creşte durata vieţii. Nu este obligatoriu să faceţi abonament la o sală, însă cu 30 minute de mers pe jos pe zi aţi scăzut riscul cardiovascular la jumătate. Meditaţi la asta!

 

Loading...