Acordeonistul Ionică Minune va avea propriul festival. Românul a cântat pentru președinții Franței și Americii..

247

Acordeonistul Ionică Minune va avea propriul festival. Socotit unul dintre mai cei buni din lume, Gheorghe Ene – pe numele său real – muzicianul s-a întors „la bază”, în România, după 20 de ani petrecuți pe tărâm francez și după ce a cântat pentru mari personalități.

Artist născut într-o familie de lăutari buzoieni, el însuși exponent al genului lăutăresc, dar care a ajuns să cânte cu mari nume ale jazzului mondial – Bobby Mc Ferrin, Oscar Peterson, Michel Petrucciani – și cu „zeii” acordeonului Richard Galliano ori Marcel Azzola, Ionică Minune este model pentru generații întregi de instrumentiști, datorită stilului său inconfundabil de a cânta „în viteză”.

Ionică Minune – sau Gheorghe Ene, cum îl cheamă cu adevărat – a lăsat România pentru Franța prin anii ’90 și, vreme de 20 de ani, a stat la Paris, unde a inventat genul „jazz manouche”. În aceste două decenii, artistul român a fost invitat la mari festivaluri de jazz, dar și la recepții la cel mai înalt nivel, unde a fost aplaudat de mari personalități politice, precum președinții François Mitterand, Jacques Chirac și Bill Clinton. (Continuarea, mai jos …)

Loading...

Ionică Minune, cel mai cunoscut acordeonist român va avea propriul festival. Jazzmenul-lăutar s-a întors în țară după 20 de ani petrecuți la Paris

Recent, muzicianul cunoscut și ca „regele acordeonului”, a ales să se întoarcă acasă, în țara unde s-a afirmat înainte să cucerească mapamondul. Iar aici l-a așteptat o surpriză. Un impresar a decis că Ionică merită propriul festival, așa că îi va face unul cadou anul viitor, în februarie, când maestrul împlinește 60 de ani!

„Ionică Minune e model pentru sute de instrumentiști și merită un festival care să-i poarte numele, un eveniment de înaltă ținută, prin care să va fi omagiat”, ne-a declarat impresarul artistic Gioni Nedelcu (foto jos, alături de muzician) coorganizatorul evenimentului care va avea loc pe 12-13 februarie 2019, într-o locație care urmează a fi stabilită. Ziua de naștere a acordeonisului este pe 13 februarie.

Premierul Olandei, RESPINGE România, chiar la București :”Nu suntem de acord pe toate punctele…”

Loading...