A vândut o pereche de boi pentru a-și cumpăra „aparatul cu burduf”, cu ajutorul caruia ne-a lasat moștenire singurele 5 fotografii de la Marea Unire

8479

Deși pe internet găsim numeroase imagini de acum 98 de ani, clişee fotografice de sticlă ce surprind atmosfera Marii Adunări Naţionale de la 1 decembrie 1918, când la Alba-Iulia a fost luată decizia istorică a unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, sunt de fapt doar cinci. 1, 2, 3, 4, 5, române!

În rest, e adevărat, mai găsim în Arhivele Naționale fotografii datate ca fiind atunci, dar ele sunt fie reproduceri, prelucrări, reconstituiri ale celor cinci imagini principale. Sau falsuri digitalizate, pe care le găsim cu ușurință după ce tastăm pe Google „fotografii de la Marea Unire din 1918”,scrie a1.ro.

Cine ne-a lăsat cele mai frumoase amintiri și dovezi ale Marii Uniri? Un țăran, domnilor, unul care și-a iubit patria mai mult decât orice pe lume! Să ne reamintim că în acea perioadă, dragostea de patrie era echivalentă, ba uneori chiar depășită, de cea față de Dumnezeu.

Mârza a mers 11 kilometri până la Alba-Iulia, cărând aparatul pe bicicletă

Samoilă Mârza, ajuns din întâmplare „fotograful Unirii” nu era un om bogat, ba chiar trăia numeroase neajunsuri. Avea 32 de ani, iar cu patru zile înainte de 1 decembrie se întorsese din război. La fina de noiembrie, într-o toamnă răcoroasă, și-a vândut o pereche de boi pentru a-și cumpăra un „aparat cu burduf”. Originar din localitatea Galtiu, din judeţul Alba, a mers 11 kilometri până în oraș, cărând aparatul pe bicicletă.

Un țăran ajuns „din întâmplare” fotograful Marii Uniri

De ce „din întâmplare”? Pentru că a fost „omul potrivit la locul potrivit”, cum bine spune o vorbă sapiențială din popor. „Omul de bază”, fotograful Arthur Bach, angajat oficial de către organizatorii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, nu s-a prezentat pentru a imortaliza evenimentele. Așa că Samoilă Mârza a încercat el să salveze situația. Nu era străin de fotografie, căci în timpul Primului Război Mondial, Mârza a fost încadrat în serviciul topografic şi fotografic al armatei, fiind trimis pe frontul din Italia. (Continuarea, mai jos …)

Loading...

Tehnica de fotografiere greoaie, ploaia și vântul l-au împiedicat să realizeze mai mult de cinci poze la 1 decembrie 1918. Chiar dacă acum un aparat cu burduf se vinde la mâna a doua în 2016 cu 400-500 de lei, atunci costa mult mai mult, cât doi boi de jug. Și acest preț a fost negociat la sânge!

„Adunarea de la Alba Iulia s-a ţinut într-o atmosferă de mare sărbătoare. Au venit 1.228 de delegaţi oficiali, reprezentând cele 130 de cercuri electorale din comitatele românești.

 

Acestora li s-au adăugat episcopii, delegaţii consilierilor, ai societăţilor culturale românești, ai școlilor medii și institutelor pedagogice, ai reuniunilor de meseriași, ai Partidului Social-Democrat Român, ai organizaţiilor militare și ai tinerimii universitare. Pe lângă toţi aceștia, s-au adunat peste 100.000 de oameni, care au sosit cu trenul, cu căruţele, călări, pe jos, cu steaguri tricolore în frunte”, relatează academicianul Florin Constantiniu semnificaţia istorică a zilei de 1 decembrie 1918.

Unde sunt acum cele cinci fotografii?

Era în 1967, când bolnav și sărac, Samoilă Mârza s-a decis să vândă cele cinci clişee fotografice de sticlă. Nu a cerut mulți bani, voia ca ele să fie văzute de cât mai mulți români, iar copiii să învețe din manualele de istorie despre Marea unire, având și un suport ilustrat. Cu banii obţinuţi şi-a cumpărat un aparat modern, dar nu a mai apucat să-l folosească pentru că la 19 decembrie, în acel an, Samoilă Mârza a murit.

Foto Credits: identitatea.ro

Sursă: Mediafax, Tribuna Învățământului, identitatea.ro

Loading...