A plantat o samanta intr-o damigeana cu pamant in anul 1960! Uite in ce s-a transformat …

3949

Britanicul David Latimer a incercat acest experiment din pura curiozitate si nu avea nicio idee ca, dupa cateva decenii, damigeana sa se va transforma intr-o adevarata sera. Acum, dupa aproape o jumatate de secol, plantele din interior sunt viguroase si au acaparat tot spatiul, desi au fost udate ultima data in 1972.

Latimer a pus pamant fertil pe fundul damigenei, apoi a sadit o samanta de telegraf in interior, dupa care a adaugat un pahar de apa. A sigilat recipientul intr-un colt luminos si, mai departe, fotosinteza a preluat controlul.

Loading...

In afara de o irigare in 1972, ecosistemul a ramas izolat si a devenit autosuficient. Prin fotosinteza, plantele obtin energia necesara de la soare. Acelasi proces produce oxigen si umezeala din aer, care se transforma in ploaie. Frunzele care se usuca putrezesc si produc dioxidul de carbon necesar pentru fotosinteza si nutritie.

Latimer are 80 de ani acum si sper ca experimentul sa fie ingrijit de copii lui, dupa ce nu va mai fi.

– See more at: http://www.kanald.ro/a-plantat-o-samanta-intr-o-damigeana-cu-pamant–apoi-a-sigilat-o-cu-un-dop-de-pluta–e-uimitor-in-ce-s-a-transformat-samanta–dupa-40-de-ani_60537.html#sthash.uGsJbZEk.dpuf

Loading...